Kehittelin luovuushaasteen pohtimalla, mitkä asiat itseäni auttavat, jos luovuuden virrat ovat niin sanotusti kunnolla juntturassa ja pahasti tukossa. Kymmenen päivää ei ole pitkä aika, eikä tätä ole mikään pakko edes tehdä peräkkäisinä päivinä. Voit poimia juttuja omaan tahtiisi ja missä järjestyksessä tahansa. Suorittaminen ei nyt tässä ole se jutun juoni, vaan anna mennä ennemmin rennosti letkein lantein ja rantein. Itsekritiikin saa unohtaa kokonaan narikkaan.
#luovuushaaste - tästä se lähtee!
PÄIVÄ 1: Tee mood board
Visuaalinen ideakartta helpottaa monesti kokonaisuuden hahmottamista. Mieti jokin omakohtainen haaste ja lähde etsimään siihen ratkaisua kuvien ja tunnelmien kautta. Hyviä apuvälineitä löytyy netistä, esimerkiksi Pinterest ja Niice, mutta myös perinteisellä leikkaa-liimaa -menetelmällä voi mood boardin toteuttaa aivan hyvin.
PÄIVÄ 2: Kulje koko päivä kameran kanssa ja näpsi kuvia
Myös puhelimen kamera on ok. Moni saattaa tehdä tätä jo muutenkin, ainakin aktiiviset Instailijat. Kehotan nyt räpsimään kuvia ilman sen suurempaa sensurointia ja etukäteissuunnitelmaa vähän kaikesta, mitä eteen sattuu. Myös niistä ei niin kuvauksellisista kohteista. Yritä löytää linssin takaa uusia näkökulmia ja tavallisesta poikkeavia tapoja katsoja asioita. Saatat yllättyä!
PÄIVÄ 3: Tee jotain käsilläsi
Ihan sama mitä teet, kunhan pistät omat pikku kätösesi peliin. Voit askarrella, neuloa, nyplätä, vaihtaa kukille mullat, nikkaroida, leipoa tai maalata, kunhan lopputuloksena on jotain konkreettista ja ihan itse tehtyä.
PÄIVÄ 4: Käy kirjastossa
Juu kyllä, kirjastoja on edelleen olemassa. Mene kirjastoon (joko fyysiseen tai verkkokirjastoon), valitse jokin mielenkiintoinen kirja ja lainaa se luettavaksi. Genrellä tai sivumäärällä ei ole väliä, kunhan kirja aidosti kiinnostaa sinua itseäsi ja todella keskityt sen lukemiseen. Tai kuvien katsomiseen, jos kuvakirjan valitsit. Äänikirjakin käy.
PÄIVÄ 5: Vietä aikaa luonnossa
Lähde metsään, kulje polkuja pitkin, kiipeä kalliolle, kerää marjoja. Vuodenajasta riippuen soutele tai hiihdä jäällä. Ihan mitä vaan voit tehdä, kunhan olet luonnon keskellä ja aistit avoinna.
PÄIVÄ 6: Tee käsialastasi fontti
Tämä on hauska tehtävä. Calligraphr tekee käsialastasi fontin. Voit asentaa sen omalle koneellesi ja käyttää ihan samaan tapaan kuin muitakin koneeltasi löytyviä kirjasimia.
PÄIVÄ 7: Kirjoita
Nyt voit taas unohtaa kaiken itsesensuurin ja antaa vapaasti tulla mitä tahansa tekstiä, joka päähän pälkähtää. Voit kirjoittaa vaikka kirjeen ystävälle, päiväkirjamerkinnän, blogitekstin, mielipideartikkelin tai vaikka pienen sadun. Tekstin voit pitää itselläsi, sitä ei tarvitse näyttää kenellekään, ellet halua.
PÄIVÄ 8: Suunnittele lempilevysi tai -kirjasi kansi
Valitse hyllystä lempilevysi tai -kirjasi ja suunnittele sen kansi uudelleen. Voit käyttää mitä välineitä haluat. Mahdollista on, että siitä tulee paljon hienompi kuin alkuperäinen!
PÄIVÄ 9: Katso hyvä leffa tai aloita uusi tv-sarja
Ota hyvä asento ja katso kaikessa rauhassa hyvä elokuva. Tai aloita nyt se jo pitkään katselulistalla ollut Netflix-sarja. Taaskaan genrellä ei ole mitään väliä, mutta mielellään elokuva/sarja saisi olla sellainen, jota et ole jo aikaisemmin nähnyt.
PÄIVÄ 10: Pidä vapaapäivä
Luovuus vaatii rauhaa ja aikaa kypsytellä ideoita. Pidä siis vapaapäivä, ole vaan, laiskottele ja ota rennosti! Saatat huomata, kuinka ideat lähtevät lentoon.
Haaste on julkaistu alunperin 21.3.2017 aiemmassa Himasta-blogissani, josta olen sitä nyt hiukan muokannut ja päivittänyt esim. linkkejä.
Comments