Hyvä logo on selkeä, erottuva, mieleenjäävä ja ajaton. Se toimii yhtä lailla niin pienessä kuin suuressa koossa, digitaalisena ja painettuna, värillisenä ja mustavalkoisena. Parhaimmillaan hyvä logo on oivaltavasti yrityksen toimialaan viittaava, yksilöllinen ja erityisesti kilpailijoista erottuva.
Vähemmän on enemmän
Useimmiten vähemmän on enemmän myös logossa. Yksinkertainen toimii varmemmin, sillä se on helpommin luettavissa ja yksityiskohdat häviävät epäselväksi mössöksi koon pienentyessä. Ajattomuus on uskottavan logon tärkeä ominaisuus – etenkin jos firman on tarkoitus pysyä pystyssä pitempään – sillä uusimmat trendit ja kikkareet näyttävät auttamatta vanhanaikaisilta yllättävänkin nopeasti. Trendit on silti hyvä tuntea ja tietää sekin, mitä aikaisemmin on tehty. Ammattilaisella nämä ovat hanskassa.
Hyvässä logossa liiketunnus ja typografia tukevat tyylillisesti toisiaan. Kokonaisuus on tällöin yhtenäinen ja tyylikäs. Kannattaa pitää koko ajan kirkkaana mielessä, että logo on näkyvin osa yrityksen identiteettiä ja tärkeä markkinointiväline. Logoon ei kuitenkaan ole tarkoitus ympätä kaikkea mahdollista infoa yrityksestä. Liian monta viestiä tekee logosta vain hämmentävän sekavan.
Toimiva logo toteutetaan vektorigrafiikkana, koska vain siten se on skaalattavissa mihin tahansa kokoon laadun siitä kärsimättä. Tästä vektoritiedostosta tehdään eri tarkoituksiin omat tiedostonsa oikean kokoisina. Jos vektorigrafiikka on käsitteenä outo, voit lukea siitä lisää esim. täältä.
Logon suunnittelussa on useimmiten parasta lähteä liikkeelle mustavalkoisesta versiosta, koska siinä muodossa sen on joka tapauksessa toimittava aina. Mahdollisten värien vuoro astua kuvaan on vasta myöhemmin, ellei sitten yrityksen visuaaliseen ilmeeseen ole jo määritelty tietyt värit.
Yksinkertainen ei ole yhtä kuin helppo
Logon suunnittelu vaatii aikaa ja ajatustyötä, taustatutkimusta ja markkinan analysoimista. Syntynyt ydinajatus on sen jälkeen vielä pelkistettävä ja puristettava visuaaliseen muotoon. Toisin kuin helposti voisi luulla, yksinkertaisen suunnitteleminen ei missään nimessä ole helppoa.
Eri versioita logosta syntyy yleensä useita, joista sitten yksi valikoituu kehitettäväksi lopulliseksi logoksi. Kun tähän kokonaisuuteen saa vielä ujutettua sen jonkin oivaltavan jujun/ tarinan ja asiakaskin on lopputulokseen tyytyväinen, alkaa aika lailla täydellinen logo olla paketissa.
Missä voi mennä metsään?
Logon suunnittelija on kiitollinen kattavasta briiffistä, eikä omia mahdollisia lyijykynähahmotelmiakaan kannata nolostellen piilotella. Suunnittelija pääsee sitä nopeammin jyvälle asiakkaan tarpeista ja toiveista, mitä avoimempaaa kommunikointi on. Taitava suunnittelija osaa kyllä luoda uuden, innovatiivisen näkemyksen, vaikka tuotkin omat mietteesi selkeästi esiin. Harva suunnittelija on ajatustenlukija.
Logosuunnittelu ei ole sitä, että firman ketterin kaveri valitsee Office-paketin fonteista jonkin kivannäköisen kirjasimen, jolla sitten kirjoitetaan firman nimi ISOLLA. Logon tehtävä ei myöskään ole ensisijaisesti miellyttää yrityksen omistajan silmää, vaan viestiä asiakkaalle haluttuja asioita. Ensimmäisiä asioita logon suunnittelussa ei siis todellakaan ole värit tai fontit, vaan pikemminkin tavoitteet ja ketä haluat logosi puhuttelevan.
On aina hyödyllistä kysyä rehellisiä mielipiteitä myös muilta, mahdollisimman puolueettomilta tyypeiltä. Sitä kun varsin helposti ihastuu johonkin näkemäänsä niin, että sokeutuu muille vaihtoehdoille. Muista silti, että aina kun on kyse visuaalisesta asiasta, mielipiteitä löytyy yleensä laidasta laitaan. Kuuntele ja poimi oleellisimmat pointit, mutta pidä logon tilaajana lopullinen päätäntävalta omassa hallussasi.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua ja logosuunnittelun perusteet avautuivat paremmin. Logo on pitkäikäinen sijoitus viestintään, jonka suunnittelussa kannattaa käyttää ammattilaisen apua.
Autan aina mielelläni logon ja koko yrityksen visuaalisen ilmeen suunnittelussa. Ota yhteyttä ja kysy lisää! :)
Comments